Nieuws


Slotconferentie

Op 6 juni 2013 werd in het Energiehuis in Dordrecht (NL) de slotconferentie gehouden van het STEP project. Tijdens de conferentie werden de guideline en een korte film (5 minuten) over STEP gepresenteerd. De guideline geeft een overzicht van de resultaten die in de 3 gebieden tijdens het STEP project zijn geboekt. Ook de tegenvallers en de extra’s van de grensoverschrijdende samenwerking komen aanbod. In de film ligt het accent op de hoogtepunten van 3,5 jaar STEP, vooral op het gebied van de samenwerking. Het programma van de slotconferentie vindt u hier. De  presentaties van de sprekers en de verslagen van de workshops vindt u hier: Biesbosch&hospitality (verslag), Broads&branding (verslag), Polders of Kruibeke&visitor management (verslag), Sustainable entrepreneurship and green schemes (verslag), Business models and nature (verslag) en Sustainable energy sources in nature areas (verslag).

 

 

Laatste coördinatievergadering STEP

Op dinsdag 16 april werd de laatste coördinatievergadering voor het STEP project gehouden. We kwamen allemaal samen om onze resultaten voor te stellen, en de nog te behalen doelstellingen te bespreken. Tijdens het overleg werden we gefilmd door filmmaker Jeroen Neus van Lumineus. Dit beeldmateriaal zal gebruikt worden in de projectfilm over STEP.

 

Tijdens de middag zijn we even op bezoek gegaan langs de lokale CNR loods, waar de vrijwilligers van Tolerant vzw hun bezigheden uit de doeken deden; namelijk het opknappen en restaureren van oude schepen. Ondertussen kon een deel van de aanwezigen aan de slag gaan met de befaamde Quattrocyle, een fiets voor 4 personen, ideaal om mee off-road te gaan en het gebied te verkennen.

 

's Avonds is Jos Stassen, de nieuwe burgemeester van Kruibeke, nog even langsgekomen om een woordje te zeggen, maarmee we deze laatste coördinatievergadering succesvol hebben afgerond.

 

 

Activiteiten in de Polders van Kruibeke

De komende weken staat er vanalles te gebeuren in de Polders van Kruibeke.

We zetten de activiteiten even op een rijtje:

 

- Scheldeweek: van vrijdag 22 maart tot en met paasmaandag 1 april vindt de Internationale Scheldeweek plaats. Dit evenement wordt georganiseerd door SCALDWIN, een project voor een betere waterkwaliteit in het internationale stroomgebiedsdistrict van de Schelde. Dit is een grensoverschrijdend project dat door de VMM geleid wordt. De Scheldeweek wordt gepromoot in heel Vlaanderen waardoor niet alleen lokale bewoners, maar ook toeristen, Scheldeliefhebbers,...  

De Polders van Kruibeke doen mee aan dit project. Die week willen wij elke dag een ander 'belevenis' van de polder aanbieden. Graag willen wij hierin ook een archeologische wandeling aanbieden voor het ruime publiek.Voor meer info: http://www.scheldeweek.com/

 

- Boomplantactie: jaarlijkse actie waarbij de plaatselijke scholieren de handen uit de mouwen steken en helpen om nieuwe stukken bos aan te planten in het projectgebied.

 

Duurzaam bosspel in de Polders van Kruibeke

De Polders van Kruibeke staan nog in de steigers, maar opende op zondag 24 februari al even de deuren. De jeugdbewegingen uit Groot-Kruibeke leerden tijdens een groot bosspel de speelmogelijkheden van het nieuwe overstromingsgebied wat beter kennen. Kinderen van 5 tot 9 herstelden de wintervoorraad van bestolen bosbewoners tijdens 'Honger in het beestenbos', en jeugd van 8 tot 18 jaar namen het tijdens 'Paniek in het bos' op tegen een stel snode sluikstorters!  Duurzaamheid was natuurlijk de rode draad; elk spel had een belangrijke boodschap die te maken had met respect voor de omgeving en de natuur. Bekijk hier het fantastische filmpje van Hossen in de Bossen! Lees hier het persbericht.

 

 

De Polders van Kruibeke ontvingen winnaars STEP wedstrijd

In het weekend van 11-13 mei mocht Waterwegen & Zeekanaal NV de Engelse en Nederlandse winnaars van de STEP wedstrijd verwelkomen. Tijdens hun bezoek bezochten ze de stad Antwerpen, waar ze uitleg kregen over het project voor het vernieuwen van de Scheldekaaien. De dag erna trokken ze naar Kruibeke, waar ze van dichtbij met het toekomstige Gecontroleerd Overstromingsgebied kennis konden maken. Lisa en Mark (UK) schreven het volgende verslag over hun bezoek.

 

Geslaagd weekend voor prijswinnaars STEP

Het weekend van 21-22 april mochten Lena Belhomme (reisverslag) uit Vlaanderen en David Armitage (reisverslag in engels) uit Engeland met hun partners de Biesbosch ontdekken.  Ze wonnen een duurzaam weekend weg met een internetquiz. Op het programma stonden onder meer een kano-excursie, een fietstocht en een ontmoeting met Parkschap voorzitter Harry Wagemakers. Gezamenlijk brachten zij een toast uit op duurzaam toerisme in de STEP-gebieden.

 

De Polders van Kruibeke nodigen plaatselijke ondernemingen uit voor een infosessie over de toekomstige mogelijkheden in het gebied.

Op 23 april organiseren W&Z en Unizo (Unie van Zelfstandige Ondernemers) een infosessie waar de ondernemers van Groot Kruibeke een blik kunnen werpen op de commerciële toekomst van het gebied. Gastsprekers zullen de nieuwe mogelijkheden toelichten, en hopen zo om de ondernemers warm te maken voor het toekomstige gecontroleerd overstromingsgebied en de toeristische mogelijkheden dat het gebied met zich zal meebrengen.

 

Margrit De Kievit is geboren! Vier je mee op de Scheldehappening?

Op paasmaandag 9 april nodigt trotse peter Xavier De Ree je uit voor de babyborrel van Margrit De Kievit aan Kallebeekveer in Bazel.

 

Van 11u tot 18u kun je tijdens de Scheldehappening terecht bij de infostand van natuurvereniging Kruin. Terwijl de kindjes het springkasteel verkennen, genieten mama's en papa's van een hapje en drankje met een streepje Dixieland achtergrondmuziek van de Mercator Brass Band. Wie in is voor een spelletje kan suikerboonkwissen met Xavier De Ree!

 

Voor deze gelegenheid opent ook infopunt Kallebeek haar deuren en kun je de expo over de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde bezoeken. Een projectmedewerker van Waterwegen en Zeekanaal NV geeft je graag de nodige achtergrondinformatie.


Een gids onthult tijdens een wandeling de geheimen uit het geboortedorp van Mercator

Vertrekken om 11u aan het infopunt, Nederstraat 2, Rupelmonde.

 

U kan ook aansluiten bij onze begeleide werfwandeling door het toekomstig getijdennatuurgebied. We vertrekken om 14u aan de infokeet, Scheldelei 1, Kruibeke. Deelnemen is volledig gratis. Geef je wel een seintje als je komt? Dat kan via ina@jusbox.be of 0486 90 77 43. Zo kunnen we je verwittigen als er nog iets verandert aan het programma.

 

Geniet tijdens de verschillende activiteiten op paasmaandag al varend, fietsend en wandelend van de natuurpracht en het erfgoed van de Schelde en het Scheldeland -  www.scheldehappening.be

 

Symposium Communiceren over duurzaamheid

Op 14 februari 2012 vond er een symposium plaats over ‘communiceren over duurzaamheid’.

Er waren presentaties en workshops over duurzaamheid en communicatie, door sprekers met veel ervaring op dit gebied. Daarnaast was er ruimschoots mogelijkheid om ervaringen en ideeën met elkaar uit te wisselen.

 

Belgische winnaars van Estuary Park Trip wedstrijd bekend

De winnaars van de STEP quiz zijn ook in België bekend. Zowel Lena Belhomme uit Sint-Niklaas als David Van de Velde uit Aalst zijn de gelukkigen die binnenkort een leuke uitstap tegemoet gaan. Nationaal Park De Biesbosch mag Lena verwelkomen, terwijl David aan de andere kant van het water een kijkje mag gaan nemen in de Broads. Wij wensen hen alvast veel plezier toe!

 

 

Winnaars STEP quiz nemen prijs in ontvangst

Op maandag 13 februari 2012 hebben de winnaars van de STEP quiz hun prijzen in ontvangst genomen. De winnaars Marcel van Dongen uit Etten-Leur en Thomas Hakvoort uit Tholen hebben beiden een reis gewonnen naar een van de natuurgebieden van de samenwerkingspartners van Parkschap Nationaal Park De Biesbosch. Wethouder Harry Wagemakers van de gemeente Dordrecht en tevens de voorzitter van Parkschap Nationaal Park De Biesbosch overhandigde de vouchers. Omdat de pas 8-jarige Thomas naar school moest, nam zijn vader de prijs in ontvangst. De ene voucher biedt een reis aan voor twee personen naar de Polders van Kruibeke en Antwerpen in België en de andere naar The Broads in Engeland.

 

Duurzame ondernemers in de Biesbosch

Op maandag 12 december hebben zeven Biesbosch-ondernemers een Green Key certificaat ontvangen. De Green Key is een Europees duurzaamheidskeurmerk voor toeristisch-recreatieve bedrijven.

Hotel De Korenbeurs in Made, Hotel De Watertoren in Dordrecht en Biesboschcentrum Dordrecht kregen het predicaat Goud. Zilver was er voor Hotel Golden Tulip in Zevenbergen, Team Biesbosch uit Hank en Maia Ligfietsen in Dordrecht, en de Groene Camping in de Polder in Lage Zwaluwe ontving een bronzen Green Key.

Parkschap Nationaal Park De Biesbosch ondersteunt deze ondernemers bij het verduurzamen van hun bedrijf en is daarmee het eerste nationale park in Nederland dat verduurzaming op deze wijze collectief aanpakt.


Broads maakt winnaar van Estuary Park Trip wedstrijd bekend

De Engelse winnaars van een online quiz die door de STEP partners was georganiseerd, zijn bekend gemaakt. De quiz bestond uit vragen over landschap en dieren in het wild aangaande de drie estuariene parken die bij het project betrokken zijn. Lisa Howard uit Norfolk heeft een weekend voor twee personen naar de Polders van Kruibeke gewonnen en David Armitage, eveneens uit Norfolk, won een trip naar Nationaal Park De Biesbosch. De winnaars uit Nederland en België zullen binnenkort bekend worden gemaakt. Zij winnen een weekendtrip naar de Broads die in de lente zal plaatsvinden.


Broads Authority ontvangt opnieuw lofbetuiging voor duurzaam toerisme

De Broads Authority is voor de tweede keer beloond met het prestigieuze handvest voor duurzaam toerisme. Vijf jaar geleden was de Authority het eerste lid van de groep van Engelse nationale parken dat het handvest ontving en er is veel in het werk gesteld om verlenging veilig te stellen. Hierbij vormde het tweedaagse bezoek van een beoordelaar van Europarc een hoogtepunt.

De Authority ontving veel lof voor haar werk op het vlak van duurzaam toerisme, voor haar communicatie - waaronder de promotie van het nieuwe merk voor de Broads: Britain’s Magical Waterland - en voor het bieden van mogelijkheden en voorzieningen voor gehandicapten. Het volledige rapport kunt u hier lezen.


Green Boat Show in Broads promoot baanbrekend initiatief voor huurboten

Botenverhuurbedrijven die geïnteresseerd waren in een nieuw, groen initiatief voor huurboten konden op de Green Boat Show in de Broads in september de eerste boot in het Verenigd Koninkrijk bezichtigen die een groen certificaat kreeg. Het dieselelektrisch hybride aangedreven motorjacht ‘Fair Princess’ van het botenverhuurbedrijf Norfolk Broads Direct is door het Green Tourism Business Scheme (GTBS) beloond met de nieuwe Green Boat Mark. Dit initiatief was in juli gelanceerd door de Broads Authority, GTBS en Broads Tourism met subsidie vanuit het STEP programma. Het publiek had de mogelijkheid om zelf het water op te gaan in diverse vaartuigen variërend van kano’s, roeiboten en waterfietsen tot elektrische boten en zeilboten. Er werden tevens vaardemonstraties gehouden. Kinderen hielden vaarraces met hun zelf ontworpen en gebouwde boten van hergebruikt materiaal. Bij diverse stands werden groene vaarattributen gepromoot, waaronder brandstofcellen, zonnepanelen en windturbines.


Biesbosch-gidsen op bezoek in Kruibeeks overstromingsgebied

Op zaterdag 17 september 2011 brachten de gidsen en vrijwilligers van het Nederlandse Nationaal Park de Biesbosch een bezoek aan de Polders van Kruibeke voor hun jaarlijkse uitstap. Rond de polders in Kruibeke werd de afgelopen jaren een gidsenwerking uit de grond gestampt die momenteel nog in zijn kinderschoenen staat. Deze vrijwilligers verzorgen ook tijdens de werken aan dit veiligheids- en natuurproject er als ware ambassadeurs gegidste rondleidingen. Experts van beide zijden van de grens wisselden dankzij STEP zodanig op 17 september goede praktijken uit rond bezoekersonthaal in getijdenparken. Coördinator Voorlichting en Educatie Rob Vereijken gaf een presentatie rond de vrijwilligers- en gidsenwerking van de Biesbosch. Lees het volledige persbericht.


Persbericht: Win een trip naar een Europees Natuurpark - 27 Juli

De polders van Kruibeke veranderen stilaan in een natuurpark met Europese allures. Een online kwis lokt alvast de eerste buitenlandse toeristen naar het project voor een bezoek in avant-premiere. De Vlaamse Overheid sloeg de handen in elkaar met de Nederlandse Biesbosch en de Engelse Broads om de vele toeristische troeven van getijdennatuurgebieden in de kijker te zetten. Via een online kwis vallen nu 6 weekendjes voor 2 personen naar deze waterparken te winnen. Lees het volledige artikel hier.

 

Broads bedrijf heeft eerste Green Mark voor boten ontvangen

Een botenverhuurbedrijf in the Broads heeft als eerste onderneming in het Verenigd Koninkrijk een Green Mark ontvangen, de nieuwe accreditatie voor eco-vriendelijke boten.

Het bedrijf Norfolk Broads Direct uit Wroxham kreeg het certificaat uitgereikt bij de lancering van de Green Mark voor vakantiemotorjachten door het Green Tourism Business Scheme (GTBS) in partnerschap met Broads Tourism en de Broads Authority.

Aan de prijs, die is gesubsidieerd door middel van het STEP programma, liggen 25 speciaal voor boten ontwikkelde criteria ten grondslag. Hieronder vallen: eco-vriendelijk ontwerp, energiezuinigheid, afvalbeheer en beschikbaarheid van ‘groene’ informatie voor huurders. Klik hier voor meer informatie over het programma van GTBS.

 

STEP excursie ‘Voorbeeld projecten’, 15 tot en met 17 juni 2011

Op 15, 16 en 17 juni 2011 hebben de STEP partners een excursie gemaakt naar diverse STEP gerelateerde voorbeeld projecten in Nederland en Vlaanderen. De volgende onderwerpen zijn bezocht en is over gediscussieerd: fiets- en voetpontjes (Hoekse Waard), kampeervlotten (De Heen), watertenten (Eersel), bezoekerscentra (Meinweg en Nationaal park De Hoge Kempen), toegangspoorten en informatiepunten (NP De Hoge Kempen en TOP Ameide (criteria, informatiebord, projectomschrijving, catalogus)) en ICT spel (Nederlandse handleiding) (Bergen op Zoom). Op alle locaties werd informatie gegeven door ondernemers of organisatoren. In de avond waren er presentaties en discussies over toegangspoorten (Polders van Kruibeke), en bezoekerscentra (Meinweg, The Broads, Agentschap voor Natuur en Bos, Biesbosch museum en algemeen).

 

De 25 deelnemers (klik hier voor deelnemerslijst) uit de verschillende STEP gebieden bestonden uit ondernemers, werknemers van VVV-kantoren en mensen die werkzaam zijn binnen de verschillende STEP projecten. Klik hier voor het verslag.

 

De gedurende deze dagen opgedane kennis is goed bruikbaar voor de nog uit te voeren acties gedurende het STEP project.

 

Innovatieve interpretatie in The Broads

Met een druk op het scherm (touch screen) kunnen bezoekers van The Broads een kijkje nemen in de grote diversiteit aan dieren die in dit bijzondere waterland voorkomen.

 

Bezoekers kunnen dit beleven op het grote 42 inch beeldscherm in het bezoekerscentrum van The Broads in Hoveton. Vanaf de zomer komt er een tweede scherm bij het bezoekerscentrum in Whitlingham. Door hier te klikken komt u meer te weten over deze nieuwe technologie (in het Engels).

 

Broads buitenfeest een groot succes

Het eerste buitenfestival in The Broads was een groot succes. Honderden mensen gingen wandelen, fietsen en kanoën in het waterrijke gebied. Van 7 tot en met 15 mei zijn meer dan 60 verschillende evenementen georganiseerd om zo meer toeristen naar het gebied te trekken in een rustige periode (tussen twee korte vakanties in). Vooral de gratis kano introducties bij de 10 Broads kanoverhuur punten waren erg populair. Op een ochtend waren er 254 mensen aan het kanoën. Bij een soortgelijk evenement vorig jaar waren dit er 40.


Language: English Nederlands (Dutch)  
Biesbosch Gogkbr broads zee
eu